Αρχική / Νέα Της Βέροιας / Μπορεί ο ψευδάργυρος να αποτρέψει σοβαρή ασθένεια από το COVID-19; Μια νέα μελέτη έχει την απάντηση

Μπορεί ο ψευδάργυρος να αποτρέψει σοβαρή ασθένεια από το COVID-19; Μια νέα μελέτη έχει την απάντηση

Παρασκευή, Δεκέμβριος 4, 2020 - 09:12
115 0 0

 

Τα συμπτώματα του COVID-19 είναι παρόμοια με αυτά της γρίπης, αλλά είναι αρκετά πιο σοβαρά. Συχνά οι ερευνητές μελετούν κατά πόσο συγκεκριμένες βιταμίνες και μέταλλα με γνωστές ανοσοποιητικές ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη από νέες ιογενείς λοιμώξεις. Σύμφωνα μάλιστα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από Ισπανούς ερευνητές ίσως ο ψευδάργυρος να είναι ένα από τα κλειδιά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος ενάντια στον COVID-19;  

 

Τα οφέλη του ψευδαργύρου για το ανοσοποιητικό είναι ήδη γνωστά στον επιστημονικό κόσμο. Εκτός του ότι αποτελεί ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό και δομικό λίθο του DNA μας είναι επίσης απαραίτητος για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Η έλλειψη ψευδαργύρου από τη διατροφή μας οδηγεί σε πολλά ιατρικά προβλήματα, καθυστερημένη ανάπτυξη, δερματοπάθειες, τριχόπτωση αλλά και μολύνσεις. 

Ο ψευδάργυρος βρίσκεται φυσικά σε πολλά διαφορετικά τρόφιμα της καθημερινής μας διατροφής  που βρίσκουμε εύκολα στο σούπερ μάρκετ και στο μανάβη μας. Τα αυγά, τα σιτηρά, το κρέας και οι σπόροι κολοκύθας είναι μερικές πλούσιες πηγές ψευδαργύρου. Μάλιστα οι κολοκύθες είναι της εποχής αυτό το διάστημα και τις βρίσκουμε σε προσφορά σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ όπως για παράδειγμα στις προσφορές Γαλαξίας ή στο My Market. 

 

Ας δούμε όμως τι λένε οι επιστήμονες πρώτα:

Η μελέτη

 

Μια προκαταρκτική μελέτη που δημοσιεύθηκε σε ένα διαδικτυακό ευρωπαϊκό συνέδριο υποδηλώνει την πιθανή σχέση μεταξύ των χαμηλότερων επιπέδων ψευδαργύρου στο αίμα και της κακής κατάστασης της υγείας των ατόμων με COVID-19. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από με επικεφαλής τον Δρ Roberto Fernandez από την Ισπανία ο οποίος εξέτασε τους ανθρώπους που εισήχθησαν στο νοσοκομείο από τα μέσα Μαρτίου έως τα τέλη Απριλίου. Κατά τη διάρκεια της μελέτης ελήφθησαν επίπεδα ψευδαργύρου σε νηστεία 611 γυναικών και ανδρών με μέσο όρο ηλικίας τα 63 χρόνια. Άλλα ιατρικά δεδομένα και προϋπάρχοντα στοιχεία ασθενών του κοροναϊού ελήφθησαν επίσης υπόψη για τη μελέτη.

 

Το αποτέλεσμα

Από τους ασθενείς που μελετήθηκαν πέθανε το 14% που αντιστοιχεί σε 87 ασθενείς. Τα επίπεδα ψευδαργύρου των ανθρώπων που επιβίωσαν ήταν πολύ υψηλότερα από τα άτομα που υπέκυψαν από την ασθένεια. Συγκεκριμένα 63,1 προς 43 μικρογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο αντίστοιχα. Μετά την εξέταση όλων των άλλων παραγόντων, διαπιστώθηκε ότι κάθε μονάδα αύξησης των επιπέδων ψευδαργύρου στο αίμα κατά τη στιγμή της εισαγωγής συσχετίστηκε με 7% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου στο νοσοκομείο. Τα χαμηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο συσχετίζονται με υψηλότερη φλεγμονή κατά τη διάρκεια της λοίμωξης.

 

Η ετυμηγορία

Φυσικά πριν τρέξετε στα φαρμακεία για να ξεκινήσετε το δικό σας στοκ σε δισκία ψευδαργύρου, λάβετε υπόψη ότι η μελέτη περιορίστηκε σε μια μικρή ομάδα ασθενών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καταλήξει σε ένα οριστικό αποτέλεσμα.

Η μελέτη συνδέει χαμηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου κατά τη στιγμή της εισαγωγής με αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς, δεν αποδεικνύει ωστόσο ότι επαρκή επίπεδα ψευδαργύρου αποτρέπουν κάποιον από τον να νοσήσει από κοροναϊό. Παρόλα αυτά δε βλάπτει να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας εντάσσοντας φυσικές πηγές ψευδαργύρου στο διαιτολόγιό μας. 

 

Πηγή: Medicalnewstoday.com

 
 
Πηγή: 
Verianet.gr