Βέροια: Ζαχαροπλαστεία μες στην… “πίκρα”!!!
Αν εξαιρέσει κανείς κάποιες παραπανήσιες θερμίδες, τα γλυκά αποτελούν φάρμακο στην ψυχολογία, καθώς ένα γλυκάκι, εκτός ότι ανεβάζει την γλυκόζη στο αίμα μας, μας φτιάχνει και τη διάθεση. Κάτι που μέσα στο άγχος και το στρες του εγκλεισμού μας σε περίοδο καραντίνας, σαν αυτή που ζούμε εδώ και λίγες μέρες αποτελεί πολλές φορές «βάλσαμο» για να μην… πάρουμε τους δρόμους, κάτι που άλλωστε λόγω των αυστηρών μέτρων για τη διασπορά του κορονοϊού δεν προβλέπεται! Για να μην μιλήσουμε για την… αφροδισιακή φήμη της σοκολάτας!
Κι ενώ θα περίμενε κανείς, πως τα ζαχαροπλαστεία, αυτή την εποχή θα έμοιαζαν με έναν επίγειο… παράδεισο, στην πραγματικότητα οι ιδιοκτήτες τους σε αυτό το δεύτερο lockdown ζούνε μία πραγματική… κόλαση! Που όσο κι αν την πασπαλίσεις με ζάχαρη, σιρόπια ή σοκολάτα, η… πίκρα για τους επιχειρηματίες παραμένει η ίδια, βλέποντας τον κόσμο να μην περνά το κατώφλι των μαγαζιών τους.
Προθήκες ψυγείων ερμητικά άδειες, μεγάλες ποσότητες πεταμένες στα σκουπίδια, τζίρος στα… τάρταρα, καθώς η κατρακύλα αγγίζει το 80% και βάλε, ενώ η κορδέλα που τυλίγει τα δώρα, κοντεύει να πιάσει… αράχνες!
Οι ζαχαροπλάστες της Βέροιας, όπως και τόσοι άλλοι επαγγελματίες της πόλης, βρίσκονται σε απόγνωση, εκφράζοντας στο Verianet τους φόβους και την ανασφάλειά τους για το μέλλον και την επιβίωση του κλάδου, εν μέσω της πανδημίας του covid-19.
Κι όλα αυτά λίγο πριν καλωσορίσουμε τα Χριστούγεννα, μία γιορτή που παραδοσιακά είναι συνυφασμένη, κουραμπιέδες, μελομακάρονα και τόσες άλλες γλυκές γεύσεις, που έχουμε συνηθίσει αυτές τις άγιες μέρες να γεμίζουν το τραπέζι μας, αλλά και τα… ταμεία των ζαχαροπλαστείων!
Αργύρης Σακαλής, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ζαχαροπλαστών Βέροιας (Ζαχαροπλαστείο «Το Τρίγωνο»): «Γλυκό για δώρο και πριν το δεύτερο lockdown, δεν έχουμε τυλίξει ούτε ένα..»
«Έχουμε πάθει μεγάλη ζημιά… Η παραγωγή είναι πολύ λιγότερη.. Έχουμε αφαιρέσει κωδικούς και πάμε πολύ μετρημένα σύμφωνα με την ζήτηση. Ό,τι έξοδα καλύψουμε. Δεν πάμε για κέρδος. Ο τζίρος έχει πέσει πάνω από 80% και μαζί με το delivery που έχουμε βάλει. Γλυκό για δώρο, και πριν από το lockdown δεν έχουμε τυλίξει ούτε ένα…
Δυστυχώς αυτή η κατάσταση δε μπορεί να σωθεί. Εμείς έχουμε και ένα ακόμη μαγαζί στο κέντρο στην αγορά, το οποίο το χουμε κλειστό, γιατί έχει κι αυτό έξοδα. Επειδή απασχολούμε και άτομα από την οικογένεια, το παλεύουμε, αν έχεις να πληρώσεις και υπαλλήλους, μεροκάματα δεν σώζεσαι.
Τα Χριστούγεννα δεν περιμένω τίποτα και πιστεύω ότι αν κάνουν το λάθος και σταματήσει το lockdown, θα το πληρώσουμε μετά. Σίγουρα ψυχολογικά, είναι πολύ δύσκολο αυτό το διάστημα, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι έπειτα, σε μία ακόμη πιο δύσκολη περίοδο για τις επιχειρήσεις, θα είναι χειρότερα»
Για να καλυφθεί η τρύπα αυτή που έχει δημιουργηθεί φαίνεται πως θα χρειαστεί να περάσει αρκετός καιρός και προσωπικά δεν είμαι αισιόδοξος. Η κατάσταση είναι τραγική…»
Σταύρος Παπαδόπουλος (Σαράι): «Χαρίζουμε γλυκά στους πελάτες για να μην τα πετάξουμε!!»
«Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε λόγω κορονοϊού είναι απελπιστική! Οι πωλήσεις έχουν πέσει κατακόρυφα στο 70-80%, ενώ έχουμε αναγκαστεί να μειώσουμε και την παραγωγή. Καθημερινά για να μη πετάμε τα γλυκά που μένουν, τα χαρίζουμε στους πελάτες η τους τα προσφέρουμε μαζί με τον καφέ τους όπως μπουγάτσα κ.α. Πολύ καιρό εξάλλου έχουμε να τυλίξουμε και γλυκά για δώρο, αφού με τον covid1-9 έχουν “κοπεί” οι επισκέψεις και οι εκδηλώσεις. Για να εξυπηρετήσουμε μάλιστα και τους καταναλωτές, που είναι κλεισμένοι σπίτι, έχουμε ξεκινήσει μία συνεργασία και με παράδοση κατ’ οίκον, αλλά δεν σώζεται έτσι η κατάσταση…».
Πέτρος Κουτόβας (Ζαχαροπλαστείο Lido): «Μειώθηκε δραματικά ο τζίρος»
«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη… Η μείωση του τζίρου είναι περίπου στα 50-60%. Σε ορισμένα είδη φτάνει το 80-90%. Έχουμε τεράστια μείωση, 90-95% σε εκδηλώσεις. Η παραγωγή μειώθηκε, εμείς ως Lido δεν έχουμε βγάλει ακόμη κάποιους υπαλλήλους σε αναστολή.
Έχουμε να τυλίξουμε γλυκά για δώρο από την αρχή του lockdown. Τώρα έχουμε όμως σταματήσει… Την προηγούμενη φορά, επιστρέψαμε γρήγορα στην κανονικότητα, τώρα όμως είναι χειμώνας και δεν ξέρω τι μας περιμένει. Τώρα είναι πολύ διαφορετικά, γιατί τον χειμώνα ο κόσμος ζορίζεται οικονομικά περισσότερο, βάζει πετρέλαια και δεν έχει πολλά έξοδα. Στο προηγούμενο lockdown που ήταν Άνοιξη προς Καλοκαίρι, ο κόσμος ήθελε να βγει έξω γιατί νύχτωνε πιο αργά και μεγάλωνε η μέρα. Έκανε μια βόλτα, ένα περίπατο ψώνιζε και κάτι… Τώρα μετά τις 18.30 οι δρόμοι νεκρώνουν.
Περιμένουμε πως και πως τα Χριστούγεννα, σαν Πάσχα, μην πω σαν… Ανάσταση! Φέτος κάναμε μεγάλη προετοιμασία για τις γιορτές, βγάλαμε για πρώτη χρονιά κάποια εορταστικά κουτιά, ήρθανε, έχουμε προετοιμαστεί και μας έτυχε αυτό. Ελπίζουμε μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου να ανοίξουμε οπωσδήποτε, γιατί από εκεί και ύστερα, θα έχουμε πολύ μεγάλη ζημιά. Ας ελπίσουμε η Πολιτεία να συνεχίσει να μας βοηθά, όπως κάνει σε κάποιους τομείς μέχρι σήμερα…»
Φιλιώ Παγούρα (Ζαχαροπλαστείο Παγούρας): «Κάθε μέρα «τρως τις σάρκες σου» χωρίς αποτέλεσμα»
«Η κατάσταση είναι δραματική. Το 80% είναι πιστεύω αντιπροσωπευτικό ποσοστό της πτώσης του τζίρου που υπάρχει. Καλούμαστε να κρατήσουμε ανοικτά τα μαγαζιά μας, δεν ξέρω κατά πόσο θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την κατάσταση. Εννοείται ότι «μπαίνουμε μέσα», αλλά και με το να τα κλείσουμε δεν μειώνονται τα έξοδά μας, αφού τρέχουν το ρεύμα το ενοίκιο, πρέπει να πληρωθούν.
Ευελπιστούμε πως με το να παραμείνουμε ανοιχτοί, ίσως κάνουμε κάποια κατανάλωση, αλλά δυστυχώς πετάμε καθημερινά γλυκά, γιατί όπως ξέρετε είναι ένα είδος χωρίς μεγάλη διάρκεια ζωής.
Τα μέτρα δεν θα έλεγα ότι μας βοηθάνε, γνωρίζετε πολύ καλά πως με τα ποσά που δίνονται, δεν μπορείς να καλύψεις τίποτα. Τα επιδόματα που δίνονται στις επιχειρήσεις, όπως Μάρτιο Απρίλιο, που δώσανε 800ευρώ, αφορούν το ΑΦΜ. Δηλαδή αν μία εταιρεία έχει πέντε πχ υποκαταστήματα, θα εισπράξει 800 ευρώ, όπως και η επιχείρηση που έχει ένα κατάστημα. Θεωρώ πως θα έπρεπε να το δουν λίγο πιο αναλογικά αυτό το θέμα.
Το χειρότερο όλων όμως, είναι το ψυχολογικό κομμάτι καθώς βλέπεις κάθε μέρα να «τρως τις σάρκες σου», χωρίς αποτέλεσμα.
Το δώρο δεν υπάρχει και δεν υπήρχε από πριν…. Το έχουμε ξεχάσει εδώ και καιρό, αλλά ειδικά με τον κορονοϊό, το κακό για τον κλάδο μας, είναι ότι κάθε γυναίκα που δεν εργάζεται και μένει σπίτι, βλέπει από τις δεκάδες εκπομπές συνταγές και φτιάχνει τσουρέκια, μελομακάρονα, τούρτες, κουλουράκια. Και για ψυχολογικούς λόγους δηλαδή κάθεται και φτιάχνει γλυκά η ίδια. Άρα δεν υπάρχει ούτε κατανάλωση για το σπίτι, να πεις να πάρω δύο προφιτερόλ, ένα κέικ να φάω. Χαρακτηριστικό της προηγούμενης καραντίνας, την περίοδο του Πάσχα, που δεν πουλήσαμε τσουρέκια, σε μία εποχή που περιμέναμε να «τζιράρουμε».
Το ίδιο ακριβώς φαντάζομαι θα γίνει και τώρα τα Χριστούγεννα, που έχουμε μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δυστυχώς για τα ζαχαροπλαστεία, υπάρχουν συγκεκριμένες περίοδοι, όπως Χριστούγεννα, Πάσχα, Δεκαπενταύγουστος κ.α που περιμένουμε να κάνουμε τζίρο.
Δυστυχώς χάσαμε το Πάσχα, χάσαμε το Δεκαπενταύγουστο, που δεν άνοιξε η Παναγία Σουμελά και το ίδιο θα γίνει και τα Χριστούγεννα.»
Αναστάσιος Χατζηευθυμίου (Ζαχαροπλαστείο Cookies Store): «Κάθε νόμος που βγαίνει για τον κορονοϊό φοβίζει όλο και περισσότερο τον κόσμο»
Καταστρεφόμαστε…. Ο κόσμος φοβάται να βγει έξω και εμείς πλέον αρχίζουμε να χρωστάμε παντού… … Τα απογεύματα είμαστε για κλείσιμο, δουλεύουμε τζάμπα! Την ίδια στιγμή όλα τα έξοδα κυλάνε κανονικά, ρεύματα, νερά, ΤΕΒΕ χωρίς να έχουμε καμία διευκόλυνση από πουθενά. Μας μειώσανε λίγο το ενοίκιο, αλλά και πάλι δε βγαίνουμε. Όταν ο κόσμος δεν ψωνίζει, δεν μπορούμε να πληρώσουμε ούτε το ενοίκιο του καταστήματος.
Η παραγωγή έχει μειωθεί δραματικά και δυστυχώς οποιοδήποτε μαγαζί, κατάστημα με τρόφιμα, είτε ταβέρνες, είτε εμείς, αγοράζουμε πρώτες ύλες και τις πετάμε! Και φορολογούμαστε περισσότερο από ένα βιβλιοπωλείο. Αγοράζουμε, πετάμε, αγοράζουμε πετάμε… Πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα!
Κάθε νόμος που βγαίνει για τον κορονοϊό φοβίζει όλο και περισσότερο τον κόσμο. Σε ένα τριώρο το απόγευμα κυκλοφορούν μετρημένοι 80-100 άνθρωποι στους δρόμους, σε μια πόλη περίπου 60.000 κατοίκων
Έχουμε σακατευτεί, δουλεύουμε όλη μέρα και δεν βγάζουμε μεροκάματο. Και κάνω το σταυρό μου που δεν έχουμε προσωπικό.
Τα Χριστούγεννα για μας θα είναι «κόλαση»! Ο Δεκέμβριος είναι μήνας «φωτιά» από έξοδα. Τέλη Κυκλοφορίας, Ασφάλειες αυτοκινήτου, Εκκαθαριστικό της ΔΕΗ, πετρέλαιο για να ζεσταθούν τα σπίτια. Άνεργοι είναι… Τα 800 ευρώ θα τα πάρουν τέλη Νοεμβρίου; Με τα 800 ευρώ θα πρέπει να πληρώσουμε όλες μας τις υποχρεώσεις… Ρώτησε κανείς πως ζούμε τόσον καιρό;»
Θεοδωρίδης Νκόλαος (Ζαχαροπλαστείο Κρίνος): «Τα φετινά Χριστούγεννα για μας, θα είναι με μια λέξη … «μαύρα»!!!»
«Το κακό δεν ξεκίνησε από την καραντίνα. Από την περίοδο της κρίσης και σταδιακά έχει πέσει πολύ η δουλειά! Η πτώση του τζίρου από την αρχή του νέου lockdown αγγίζει το 70-80%. Εμείς προσπαθούμε να έχουμε λιγότερη παραγωγή, λιγότερα έξοδα, προσπαθούμε να κάνουμε μικρά τιμολόγια, για να μπορούμε να διευκολύνουμε και τους εμπόρους που μας προμηθεύουν τις πρώτες ύλες, γιατί αυτή η κατάσταση ταλανίζει όλους τους επαγγελματίες.
Με μία λέξη τα φετινά Χριστούγεννα για μας θα είναι με μία λέξη… μαύρα! Απ’ ότι ακούω θα μας ανοίξουν πάλι στις αρχές Δεκεμβρίου και μετά θα μας κλείσουν πάλι σε νέο lockdown. Και τι να το κάνω αυτό; Ήδη ο Νοέμβριος που ήταν γεμάτος γιορτές, πήγε χαμένος. Άλλα περιμέναμε, άλλα ήρθανε! Φαντάσου ότι έχουμε να τυλίξουμε κουτί για δώρο πριν την καραντίνα. Γιατί και ο κόσμος είναι επιφυλακτικός. Κάποτε ερχόταν και ψώνιζε διάφορα, αλλά τώρα ζορίζεται και σκέφτεται ακόμη και τα 5 ευρώ. Και είναι δικαιολογημένος. Και delivery να βάλεις δε σώζεται η κατάσταση. Άμα είναι ο κόσμος να’ ρθει να πάρει γλυκά θα πάρει και χωρίς delivery…»
**Επισημαίνουμε πως η επιλογή των καταστημάτων είναι τυχαία στα πλαίσια του "ρεπορτάζ του δρόμου".
**Ευχαριστούμε θερμά τους καταστηματάρχες που μας "άνοιξαν την πόρτα" και δέχτηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας.