Τριπλό σχήμα κινήτρων για την προσέλκυση αλλοδαπών
Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πρόσφατα σε διαδικτυακή εκδήλωση ότι το όραμά του είναι η Ελλάδα να γίνει χώρα όπου θα έρθουν για να εργάζονται και να ζουν πολίτες του εξωτερικού. Να μην έρχονται μόνο για τουρισμό. Να έρθουν για να επενδύσουν και να δημιουργήσουν στην Ελλάδα.
Η επισήμανση αυτή έρχεται μόλις μερικά 24ωρα από την κατάθεση στη Βουλή διατάξεων που στοχεύουν στο να προσελκύσουν στην Ελλάδα αλλοδαπούς εργαζόμενους που θα φορολογούνται μόνο για το 50% του εισοδήματός τους. Έχει προηγηθεί η θέσπιση κινήτρων για την προσέλκυση εύπορων αλλοδαπών καθώς και συνταξιούχων από το εξωτερικό. Κοινός στόχος όλων των κινήτρων που δίνονται είναι να γίνει προσέλκυση στην Ελλάδα εισοδημάτων που θα δαπανηθούν και θα επενδυθούν βοηθώντας την ελληνική οικονομία να ανακάμψει και να πετύχει υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση.
Το τριπλό σετ κινήτρων που έχουν θεσπιστεί για την προσέλκυση φυσικών προσώπων στην Ελλάδα περιλαμβάνει:
- Το ειδικό καθεστώς φορολόγησης μη μόνιμων κατοίκων (non dom). Ο φορολογούμενος, φυσικό πρόσωπο, που μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα μπορεί να υπαχθεί σε εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης, για το εισόδημα που προκύπτει στην αλλοδαπή εφόσον σωρευτικά:
α) δεν ήταν φορολογικός κάτοικος της Ελλάδος τα προηγούμενα επτά (7) από τα οκτώ (8) έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα, και
β) αποδεικνύει ότι επενδύει o ίδιος ή συγγενικό του πρόσωπο, ή μέσω νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας στο οποίο ή στην οποία, αντίστοιχα, έχει την πλειοψηφία των μετοχών ή μεριδίων, σε ακίνητα ή επιχειρήσεις ή κινητές αξίες ή μετοχές ή μερίδια σε νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες με έδρα την Ελλάδα. Το ποσό της επένδυσης αυτής δεν μπορεί να είναι μικρότερο των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ. Η επένδυση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός τριών (3) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Το εν λόγω φυσικό πρόσωπο υπόκειται σε φόρο για το φορολογητέο εισόδημά του που προκύπτει στην Ελλάδα με βάση τις γενικές διατάξεις, δηλαδή όπως φορολογούνται όσοι διαμένουν στην Ελλάδα.
Εφόσον γίνει δεκτή η υπαγωγή του φορολογούμενου σε εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης για το εισόδημα που προκύπτει στην αλλοδαπή, το φυσικό πρόσωπο καταβάλλει κάθε φορολογικό έτος φόρο κατ' αποκοπή, ανεξαρτήτως του ύψους εισοδήματος που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή, ποσού εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ. Το φυσικό πρόσωπο έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την επέκταση της εφαρμογής της συγκεκριμένης φορολόγησης σε συγγενικό του πρόσωπο, και στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται ποσό φόρου ίσο με είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ για κάθε συγγενικό πρόσωπο και δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της φορολογίας δωρεών, κληρονομιών και γονικών παροχών. Ο φόρος καταβάλλεται κάθε φορολογικό έτος σε μία (1) δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου και δεν συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις ή τυχόν πιστωτικά υπόλοιπα των προσώπων που έχουν υπαχθεί στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης. Τυχόν φόρος που έχει καταβληθεί από τα ίδια αυτά πρόσωπα στην αλλοδαπή για τα εισοδήματα που καλύπτονται από τον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης δεν συμψηφίζεται έναντι οποιασδήποτε φορολογικής τους υποχρέωσης στην Ελλάδα. Για το πρώτο έτος υπαγωγής το φυσικό πρόσωπο οφείλει να αποδώσει το κατ' αποκοπή ποσό φόρου εντός τριάντα (30) ημερών από την έγκριση της αίτησής του.
- Το ειδικό καθεστώς φορολόγησης των συνταξιούχων που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Φυσικό πρόσωπο, δικαιούχος εισοδήματος από σύνταξη που προκύπτει στην αλλοδαπή, το οποίο μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, υπάγεται σε εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης, για το εισόδημα που προκύπτει στην αλλοδαπή, εφόσον πληρούνται όλες οι παρακάτω προϋποθέσεις:
α) δεν ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας τα προηγούμενα πέντε (5) από τα έξι (6) έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα, και
β) μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα.
Εφόσον γίνει δεκτή, η υπαγωγή του φορολογούμενου σε εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης για το εισόδημα που προκύπτει στην αλλοδαπή, το φυσικό πρόσωπο καταβάλλει κάθε φορολογικό έτος αυτοτελώς φόρο με συντελεστή επτά τοις εκατό (7%) για το σύνολο του εισοδήματός του που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή.
Ο φόρος καταβάλλεται για κάθε φορολογικό έτος σε μία (1) δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου και δεν συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις ή τυχόν πιστωτικά υπόλοιπα του προσώπου που έχει υπαχθεί στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης. Με την καταβολή του φόρου αυτού εξαντλείται κάθε φορολογική υποχρέωση του φυσικού προσώπου για το εισόδημα αυτό.
- Το ειδικό καθεστώς προσέλκυσης αλλοδαπών εργαζομένων οι οποίοι θα μεταφέρουν τη φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα και για 7 έτη θα απολαμβάνουν αφορολόγητο το 50% του εισοδήματός τους. Η απαλλαγή ισχύει τόσο για τον φόρο εισοδήματος όσο και για την εισφορά αλληλεγγύης. Παράλληλα ισχύει για το ίδιο χρονικό διάστημα απαλλαγή από το τεκμήριο κατοικίας και Ι.Χ. Προϋπόθεση για τη χρήση του κινήτρου είναι ο εργαζόμενος να μην είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας τα τελευταία πέντε χρόνια, που σημαίνει ότι μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα ακόμη και όσοι αποχώρησαν έως και το 2015.