ΕΤΕ: Κάτω του 15% ο δείκτης NPE μετά την τιτλοποίηση Frontier 6,1 δισ. ευρώ
Δείκτη NPE κάτω του 15% και μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της περισσότερο από 60%, θα επιτύχει η Εθνική Τράπεζα με την τιτλοποίηση Frontier για την οποία θα υποβληθεί αίτηση λήψης των κρατικών ενισχύσεων του "Ηρακλή" μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η τιτλοποίηση θα καθαρίσει σχεδόν το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας, καθώς αυτά κινούνται ήδη κάτω των 10 δισ. ευρώ.
Όπως ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς, στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, η τιτλοποίηση θα είναι ύψους 6,1 δισ. ευρώ, αποτελούμενη από 190.000 δάνεια 80.000 δανειοληπτών, εξασφαλισμένα στο 90% με ακίνητα (η σύνθεση του χαρτοφυλακίου είναι 77% στεγαστικά, 18% επιχειρηματικά και μικρά επαγγελματικά και 5% καταναλωτικά δάνεια). Η συναλλαγή θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους, στο α΄ τρίμηνο 2021 η Τράπεζα θα λάβει τις μη δεσμευτικές προσφορές, ενώ οι δεσμευτικές, η επιλογή του προτιμητέου επενδυτή και η υπογραφή της συναλλαγής θα γίνουν στο β΄ τρίμηνο του 2021.
Η τιτλοποίηση Frontier, αλλά και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι στην παρούσα φάση τα δύο projects της Εθνικής Τράπεζας, και όπως εκτίμησε ο κ. Μυλωνάς, το κόστος τους στα κεφάλαια της Τράπεζας θα είναι μικρό και θα απορροφηθεί πλήρως. Ο κ. Μυλωνάς είπε ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την Εθνική Ασφαλιστική είναι κοντά.
Το 2021 η ΕΤΕ αναμένει νέες εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων 1 δισ. ευρώ, με την διοίκησή της να εκτιμά ότι 15% - 20% των δανείων που βρίσκονται σε αναστολή πληρωμών δεν θα επανέλθουν σε κανονική αποπληρωμή. Η Τράπεζα έχει θέσει σε moratorium πληρωμών δάνεια 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,2 δισ. στεγαστικά, 2,1 δισ. ευρώ επιχειρηματικά, 200 εκατ. ευρώ δάνεια μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματικά και λιγότερα των 100 εκατ. ευρώ δάνεια καταναλωτικά. Σημειώνεται ότι δάνεια 1,2 δισ. ευρώ, περίπου το 40% των δανείων που βρίσκονται σε αναστολή πληρωμών, είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα "Γέφυρα".
Στους πελάτες λιανικής οι οποίοι θα εξέλθουν από τα moratoria, αλλά θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω Covid, η Τράπεζα σκοπεύει να προχωρήσει σε σημαντική μείωση της μηνιαίας δόσης για περίοδο 12 μηνών.
Όπως αναφέρθηκε, ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από προβλέψεις ανέρχεται σε 56,7%, ενισχυμένος κατά 330 μονάδες βάσης, καθώς ενσωματώνει και τις προβλέψεις λόγω Covid. Εκτιμήθηκε ότι το κόστος του πιστωτικού κινδύνου δεν αναμένεται να υποχωρήσει χαμηλότερα των 100 μονάδων βάσης το 2021.
Ενισχύοντας τους πελάτες της στη δύσκολη συγκυρία της πανδημικής κρίσης, η Εθνική Τράπεζα έχει προχωρήσει σε εκταμιεύσεις δανείων μέσω των κρατικών προγραμμάτων χρηματοδοτικής στήριξης, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ. Συνολικά η Τράπεζα είχε εκταμιεύσει στο 9μηνο νέα δάνεια 3,5 δισ. ευρώ και το ποσό αυτό εκτιμήθηκε ότι θα ξεπεράσει τα 4,5 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους.
Σε επίπεδο μείωσης του λειτουργικού κόστους, την οποία η διοίκηση της ΕΤΕ χαρακτήρισε υψηλή προτεραιότητα, αναφέρθηκε ότι μεταξύ 9μήνου 2018 και 9μήνου 2020 επήλθε μείωση των εξόδων προσωπικού και των διοικητικών εξόδων κατά 29%. Από το 9μηνο του 2017 μέχρι το 9μηνο του 2020, η Τράπεζα μείωσε τον αριθμό των καταστημάτων της κατά 98, στα 388, και το προσωπικό κατά 1.600 άτομα, σε 8.300 (600 εργαζόμενοι συμμετείχαν στην πρόσφατη εθελούσια έξοδο). Τα λειτουργικά κόστη στη διετία έχουν μειωθεί κατά το 1/5.
Η τρίτη προτεραιότητα της ΕΤΕ είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός που θα επεκταθεί στις εργασίες back office και στην περαιτέρω βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη.