Αρχική / Νέα Της Βέροιας / Εν Βεροία τω καιρώ εκείνω – Καλοκαίρι 2009 - Τα κοντέινερ με τα ροδάκινα για τη Ρωσσία που δεν φύγανε ποτέ…

Εν Βεροία τω καιρώ εκείνω – Καλοκαίρι 2009 - Τα κοντέινερ με τα ροδάκινα για τη Ρωσσία που δεν φύγανε ποτέ…

Τρίτη, Δεκέμβριος 1, 2020 - 10:03
67 0 0

 

Στις 14 Αυγούστου 2009 παρουσία του υφυπουργού Γεωργίας κ. Κιλτίδη, των τοπικών Αρχών και υψηλόβαθμων επιχειρηματικών στελεχών, σε μια εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της Α.Σ «Πρόοδος», ανακοινώνεται πανηγυρικά η υπογραφή συμφωνίας για εξαγωγή των ροδάκινων στη Ρωσία.

Έχει προηγηθεί μια περίοδος έντονης κινητικότητας, με κινητοποιήσεις αγροτών, διαβουλεύσεις και έκτακτες συνεδριάσεις.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, σε πρώτη φάση θα γίνει φόρτωση 200 κοντέινερ, με προοπτική την πλήρη απορρόφηση της παραγωγής!!!

Η συμφωνία δεν υλοποιείται ποτέ.

Στις 1 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Βέροια», μιλάει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Ηλίας Τσιρανίδης.

Αναφέρεται  στο συνολικό πρόβλημα της διάθεσης των ροδάκινων στις αγορές και τη συμφωνία που έμεινε στα χαρτιά.

Το ρεπορτάζ δημοσιεύεται με τον τίτλο:

Ηλίας Τσιρανίδης: Η λύση είναι απλή, αλλά δε βολεύει τους «κανιβαλίζοντες»

Ο Πρόεδρος του Α.Σ. «Πρόοδος» μιλάει για τη συμφωνία με τους Ρώσους και την εκρηκτική κατάσταση στο χώρο του ροδάκινου

«Υπονομεύτηκε η συμφωνία»

Αναφέρει το ρεπορτάζ:

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, τα τρακτέρ παραμένουν επί μια εβδομάδα, παρατεταγμένα στον κόμβο της Κουλούρας.

Η υπόθεση –ροδάκινο παραμένει ένας άλυτος γρίφος…

Οι αγρότες σε απόγνωση… Τώρα πλέον δεν μιλάνε για «κάθε πέρσι και καλύτερα»… Είναι έτοιμοι να τα παρατήσουν, να φύγουν από τα χωράφια, να τα εγκαταλείψουν. Μια κοινωνική έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες…

Ο Ηλίας Τσιρανίδης, πρόεδρος του Α.Σ. «Πρόοδος» βρέθηκε φέτος το καλοκαίρι, στο επίκεντρο εξελίξεων. Κάποια στιγμή από τις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού διαφάνηκε ότι ξεκινούσε μια λύση, άνοιγε μια βαλβίδα αποφόρτισης, μια προοπτική στην επίλυση του προβλήματος του ροδάκινου.

Ήταν η περίφημη συμφωνία των ρωσικών κοντέϊνερ… Μια συμφωνία που επικρίθηκε πριν ακόμη υπογραφεί και όταν υπογράφτηκε, δεν υλοποιήθηκε… Το πρόβλημα παραμένει και διογκώνεται κάθε μέρα…

Ο τότε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Κιλτίδης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Βέροια, στο περιθώριο της εσωκομματικής αναμέτρησης της Νέας Δημοκρατίας, υπεραμύνθηκε της συμφωνίας που έγινε τον Αύγουστο.

«Προσπάθησα να κάνω το καλύτερο δυνατό», είπε. «Υπογράφτηκε μια συμφωνία που έδινε διέξοδο και προοπτική. Το αν εφαρμόστηκε αφορά τα μέρη που την υπέγραψαν και τον χώρο της κομπόστας συνολικά»…

Η «Πρόοδος» βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αυτής της προοπτικής. Κατηγορήθηκε, επικρίθηκε… Πολύ περισσότερο όταν από το κομβόι των κοντέϊνερς ξεκίνησε μόλις ένα…  

Τι λέει ο Πρόεδρος της «Προόδου», ο κ. Τσιρανίδης:
«Αυτοί που καταφέρονται κατά της συμφωνίας είναι αυτοί που δημιούργησαν το αρνητικό κλίμα στην αγορά, μιλώντας από πολύ νωρίς για τεράστιες αδιάθετες ποσότητες…

Αντιστρατεύονται τη συμφωνία λες και έγινε κανένα έγκλημα σε βάρος της κομπόστας…

Πρόσχημα της ΕΚΕ η χαμηλή τιμή… Τι πρόταση έχουν για τη διάθεση των προϊόντων;

Πότε λέγανε αλήθεια; Όταν μιλούσανε για τεράστια αποθέματα ή όταν αμφισβητούσανε την επάρκεια των αποθεμάτων και αν μπορούσαν να καλύψουν τη ζήτηση;
Αν έχουν να πουλήσουν αλλού με καλύτερες τιμές, ας έρθουν να πάρουν και τα δικά μας με 10 ευρώ το κιβώτιο και να κερδίσουν τη διαφορά

Πόσο πουλάνε στις παραδοσιακές αγορές; Πουλάνε ακριβότερα;

 Με μια εξαγωγή 5000 κοντέινερ αποσυμφορείται η αγορά..

Αυτοί που αντιμάχονταν τη συμφωνία είπαν στον τότε Υπουργό Γεωργίας ότι η συμφωνία δεν είναι συμφέρουσα»

Ο κ. Τσιρανίδης λέει ότι: «Η συμφωνία υπονομεύτηκε και παίχτηκαν πολιτικά παιχνίδια

Δια της πλαγίας οδού μεταφέρθηκε στον Χατζηγάκη ότι δεν ακολουθείται η σωστή πολιτική με αποτέλεσμα να μην περάσει η πολιτική Κιλτίδη από την κυβερνητική επιτροπή και δημιουργήθηκε το μπάχαλο που δημιουργήθηκε

Η συμφωνία δεν προχώρησε λόγω λειτουργικών προβλημάτων. Αντικειμενικές δυσκολίες δεν επέτρεψαν την εξαγωγή… Υπήρξε αποσυντονισμός…  

Όμως θα ξεκινήσει άμεσα. Είμαστε στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας»

Ο  πρόεδρος της Α.Σ. «Πρόοδος» επιρρίπτει ευθύνες σ’ αυτούς που διαχειρίζονται τις τύχες του χώρου: «Όταν διατυμπανίζεις ότι έχεις τεράστια αποθέματα, δεν έρχεται κανένας να αγοράσει μεγάλες ποσότητες… Σου λέει, από το να τα υποθηκεύσω εγώ, ας τα έχουν υποθηκευμένα αυτοί…  Λιανεμπόριο κάνουμε τώρα

Και βέβαια κανείς δεν πρόκειται να σε πληρώσει με καλή τιμή, όταν το ξέρει ότι έχεις τόσο μεγάλα αδιάθετα αποθέματα…

Φωνάζοντας από τον Ιανουάριο για τα αποθέματα δημιούργησαν εφησυχασμό στους μεγάλους εμπορικούς οίκους του εξωτερικού που σφυρίζανε αδιάφορα.. Οι τιμές πέσανε από τα 13 στα 10 ευρώ…

Ο φυσικός νόμος της αγοράς είναι η προσφορά και η ζήτηση…

Όλη αυτή η κατάσταση ευνοεί τον κανιβαλισμό σε βάρος των παραγωγών…

Οι βιομηχανίες έπρεπε να έχουν το θάρρος να ξεκαθαρίσουν στην Πολιτεία  ότι το κόστος φτάνει στα 9 ευρώ ανά κιβώτιο. Αν πληρώσουμε 25 λεπτά στον παραγωγό, ανεβάζουμε το κόστος άλλα 4 ευρώ και φτάνουμε στα 13. Να πληρώσουμε εμείς τα 10 λεπτά και τα 15 η Πολιτεία. Είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι για όλα τα κακά φταίνε οι βιομηχανίες… Οι βιομηχανίες φταίνε διότι δεν θέτουν το πρόβλημα επί τάπητος…

Σε αυτό το ομιχλώδες τοπίο επωφελείται ο «κανιβαλισμός» που συμβαίνει σε βάρος των αγροτών…

Αγοράστηκαν ροδάκινα με διπλά τιμολόγια… Παίζονται χρηματοοικονομικά παιχνίδια με το χρόνο εξόφλησης…

Κάνουμε το μάγκα στους αγρότες… Γιατί δεν τον κάνουμε και στη ΔΕΗ; Εκεί τρέχουμε να πληρώσουμε μη μας κόψουν το ρεύμα…»

Όπως λέει η κ. Τσιρανίδης το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί με απλό τρόπο.

« Με 7.5 εκατομμύρια ευρώ μπορούσε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κατάσταση… Τώρα η Πολιτεία καλείται να πληρώσει 45-50 εκατ. ευρώ και είναι ζήτημα αν καταφέρει κάτι.

Το ζήτημα είναι στην πλεονάζουσα παραγωγή. Με 10 ευρώ το κιβώτιο συν 1,5 ευρώ επιδότηση από την Πολιτεία το θέμα αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.

Όμως το ζήτημα δεν είναι σημερινό: «Χρόνια τώρα αφήσανε το χυμό να τον εκμεταλλεύονται επιχειρήσεις εκτός Ημαθίας. Οι επιχειρήσεις αυτές θησαύρισαν… Ξυπνήσανε οι δικοί μας όταν έκανε χυμοποιείο η «Πρόοδος»…

Κανένας επενδυτής δεν έρχεται να βάλει λεφτά σε μονάδες που δουλεύουν 45 μέρες το χρόνο. Τόσες μέρες δουλεύει η μεταποίηση. Όλο το υπόλοιπο διάστημα είναι ζημιογόνο… Παράγουμε και απλά περιμένουμε να πουλήσουμε»…

Ποια είναι η επόμενη μέρα;

«Με 5.000 κοντέινερ αποσυμφόρείται η κατάσταση και επέρχεται ισορροπία στην αγορά… Η συμφωνία με τη Ρωσία θα υλοποιηθεί. Είναι κάτι περισσότερο αναγκαίο αυτό… Οι Κινέζοι ετοιμάζονται να μπούνε στη Ρώσικη αγορά. Αν μας εξοστρακίσουν κι από εκεί θα σημάνει οριστική καταστροφή».

Δ. Καρολίδης

 

 

 

 

 

Πηγή: 
Verianet.gr